Lymfedrainage kan ondersteunend werken bij de cranio-sacraaltherapie.
Het lichaam zit magisch in elkaar. Dat laat de lymfe ook weer zien.
Naast de bloedcirculatie bevindt zich nog een andere vloeistofcirculatie, de lymfe. De lymfe is transparant, als water, lijkt in samenstelling erg veel op het hersenvocht dat zich binnen de dura bevindt. En het speelt een rol bij de schoonmaak van het lichaam en bij de afweer, het immuunsysteem.
Het lymfesysteem is een open systeem door het gehele lichaam, en bestaat uit lymfebanen en lymfeknopen. Het lymfevocht wordt door het gebruik van de spieren door de lymfebanen gedrukt, via de lymfeknopen richting de sleutelbeenderen. Daar ontmoet het lymfevocht de bloedbaan, het is de enige plek in het lichaam waar dat gebeurt. Het lymfevocht wordt nu overgedragen aan de bloedbaan. Van hier uit komt het uiteindelijk via de nieren in de blaas, en kunnen de overbodige stofjes en restjes en vuiltjes naar buiten gewerkt worden.
De lymfevaten zelf zijn relatief open, en er is een aanzuigende werking naar de lymfevaten toe. Zo kunnen de lymfevaten allerhande ongewenste reizigers en stofjes zoals virussen, bacteriën, parasieten etc, maar ook cel-resten aanzuigen en zo het vocht tussen de lichaamscellen schoon houden.
Zoals mensen schone lucht nodig hebben om gezond te kunnen functioneren, zo hebben lichaamscellen schoon ‘water’ om zich heen nodig. Dat is waar de lymfe zorg voor dragen.
Bij de gewrichten bevinden zich trossen lymfeknopen. Dit zijn de afweerbastions, vol met afweercellen. Het er verzamelde lymfevocht met inhoud wordt ter plekke gecontroleerd op vreemdgangers. Virussen, parasieten en bacterieën worden ontmanteld en zo ongedaan gemaakt. Die onschadelijke kleinere deeltjes worden verder vervoerd naar achter de sleutelbeenderen om via die bloedbaan, de nieren en de blaas het lichaam te verlaten.
Een prachtig systeem.
Het mooie is dat als je met de lymfe werkt, je op één of andere manier ook een opruiming van je emoties ervaart, alsof je opgekropte emoties zomaar mee door het putje afvoert. Dan is de schoonmaak tweeledig, fysiek én geestelijk. Hoe mooi is dat.
De lymfe is manueel in gang te brengen. De cranio-sacrale aanraking geeft een respectvolle benadering, waarbij goed geluisterd wordt wat kan en niet kan. Geen forceren. Maar subtiel de lymfe draineren en je systeem ontladen letterlijk van soms wel jaren oude troepjes die achtergebleven zijn in je lymfeknopen. De doorstroming komt dan voelbaar weer op gang.
Het maakt je lichaam lichter en soepeler. Evenals je geest. Een ballast verdwijnt.
Ik gebruik de lymfe bij immuun-cranio-sessies, maar ook in andere gevallen. Soms voel je dat een lichaam eerst een praktische opschoning nodig heeft voordat je verder kunt met een andere benadering.
Zoals je leest heb ik het over de cranio-sacrale aanraking bij de lymfe, binnen de PCSA is de lymfe gedoceerd, waarbij de kwaliteit van de cranio-sacrale aanraking gecombineerd werd met het lymfewerk. De clue zit hem in het blijven voelen wat er aan de hand is, en van daaruit de lymfedrainage volgen en toepassen. Dan verlaat je het mechanisch uitvoeren van de lymfedrainage. Zo heb ik het geleerd en pas ik het dankbaar toe binnen mijn praktijk.